Hem Golfnyheter Här är Sveriges bästa golfbanor

Här är Sveriges bästa golfbanor

av Redaktionen

Top 10 bästa golfbanorna i Sverige – 2021

I Sverige har vi ungefär 480st olika golfbanor, banorna varierar i terräng. Det finns Parkbanor, skogsbanor, gamla banor, nya fräscha moderna banor och även ett fåtal linksbanor. Ofta dyker diskusionen upp över vilka de finaste banorna i Sverige är, idag får du svar på din fråga. Vi kommer rangordna de 10 bästa banorna i hela Sverige.

För att förstå hur listan har tagits fram behövs det först lite historia kring sveriges golfbanor och dess rangordning. År 1993 togs den första listan över svenska golfbanor fram och publicerades då i den svenska utgåvan av Golf Digest. Listan var framtagen med hjälp av 196st PGA-medlemmar där de röstade fram Halmstad Norra som den finaste banan i Sverige.

Betygskala & Mått

När listan över sveriges banor ska tas fram sker det ut efter vissa kriterier och de spelar olika stor roll på det totala betyget. När en bana värderas görs det efter följande kriterier.

  • 60 Procent: Hur banan är designad och vilka arkitektoniska värden de har.
  • 20 Procent: Vilket skick spelytorna har.
  • 20 Procent: Banans estetik och omgivning över lag. Hur är känslan på banan.

Banornas betygsskala ser ut på följande sätt.

1 – Under medelmåtta
2
3 – Medelmåtta: Banan är absolut värd att spela på men det existerar tydliga brister i någon av kriterierna så som, design, skick eller estetik.
4
5 – Bra: En bana som är värd att spelas på ett flertal gånger men vissa svagheter finns dock att påpeka.
6
7 – Väldigt bra: En bana som lyckas särskilja sig från de mängder av banor som finns runt om i Sverige.
8
9 – Exceptionell bana: Banan är väl designad och det är ytterst svårt att hitta en enda brist på banan
10 Högsta klass, även internationellt set

  1. Visby GK, 18-hål

    Betyg: 9,0
    Konstruerad: 1958
    Arkitekter: Nils Sköld, Peter Nordwall, Rafael Sundblom, Pierre Fulke, Adam Mednickson

    Häpnadsväckande, elegant, fascinerande. Detta är några av de ord man kan använda för att beskriva golfbana på Visby GK. Banan är perfekt designad för att erbjuda både enklare hål som är estetiskt tilltalande men erbjuder även hål som är tekniskt utmanande där spelaren stannar upp och behöver tänka till. Banan avslutas med ett hål som spelas till ljudet av östersjöns brus i öronen.

    För att sammanfatta. Ytterst få golfbanor kan erbjuda en mer häpnadsväckande och nyanserad upplevelse än vad Visby GK gör. Absolut en golfbana som måste spelas på minst en gång i livet.

  2. Bro Hof Slott GC, Stadium Course

    Betyg: 8,7
    Konstruerad: 2007
    Arkitekter: Robert Trent Jones JR & Bruce Charlton

    Ur en tävlingssynpunkt är de flesta överens om att det inte finns någon bättre bana i Sverige än The Stadium Course. Banan är skapad för att testa så många av spelarens förmågor som möjligt under en rond. Detta gör att banan är något svårare för en medelhandicapp-spelare, dock fortfarande fullt möjlig att spela men var isåfall beredd på en något svårare rond än vad du kanske är van vid.

    Banan och alla dess kringytor är otroligt välskötta och garanterar en upplevelse du sent kommer att glömma. Rundan går bitvis längs med Mälarens strand.

  3. Kristianstads GK, Åhus Östra

    Betyg: 8,6
    Konstruerad: 1969
    Arkitekter: Douglas Braiser, Rafael Sundblom, Tommy Nordström, Pierre Fulke & Adam Mednickson

    Klubben Kristianstads GK hade till en början endast en enkel 9-hålbana men valde under 40-talet att flytta för att påbörja bygget av en riktig 18-hålsbana. Flytten blev även grunden för en av de bästa golfupplevelser som finns i Sverige under modern tid. Stora partier träd, mycket öppen mark som vilar på en sandjord är några av de saker som väntar på Kristianstads GK. Banan blandar stora öppna hål med mer tekniska dogleghål vilket gör att alla många olika delar av spelet sätts på test. Ibland kan banan vara lite för bestraffande, banan har dock uppdaterats på senare tid för att göra spelupplevelsen mer balanserad.

  4. Ullna GC

    Betyg: 8,5
    Konstruerad: 1986
    Arkitekter: Jack Nicklaus & Sven Tumba

    Järnklubborna. Hur bra är du egentligen när det kommer till att spela med dem? Svaret på denna fråga kommer du få när du spelar en runda på Ullna GC. Små greener som bevakas av många hinder är något av en vardag när man spelar på Ullna-banan som ligger i närheten av den vackra Ullnasjön.

    Jack Nicklaus & Sven Tumba har tillsammans lyckats skapa en bana som bjuder på många utmaningar och i vissa fall nästan tas till en överdrift. Ett exempel är vid hål 17 där man ofta stöter på vind från sidan vilket gör att felmarginalerna för ett slag nästan är lika med 0. Banan kompenserar dock för detta genom att erbjuda en vacker estetik och en stark helhet.

  5. Falsterbo GK

    Betyg: 8,4
    Konstruerad: 1911
    Arkitekter: Peter Nordwall, Peter Chamberlain & Gunnar Bauer

    Redan vid 1900-talets början ansåg man att marken där Falsterbo GK idag ligger skulle passa ypperligt bra för en golfbana, detta säger en hel del om vilken kvalité marken är av. På Falsterbo GK spelar du nämligen en bana som är gjord på linksterräng, en av de få linksbanor som existerar idag i Sverige. Att spela på en linksbana är något speciellt då markens kurvor och hårdhet är det som definierar vilken upplevelse du får av ditt spel. Något som lockar många spelare är den unika upplevelsen på Falsterbo GK, ingen runda kommer vara den andra lik. Detta beror mycket på hur banan är designad men beror även på att man spelar på en linksbana.

  6. Halmstad GK, Norra

    Betyg: 8,3
    Konstruerad: 1938
    Arkitekter: Nils Sköld, Frank Pennink, Rafael Sundblom & Donald Steel

    Halmstad GK är en svensk golf-juvel som åldrats väldigt väl. Tallskog & sandjord, det är svårt att hitta områden i Sverige som passar lika väl som just golfbanan vid Tylösand för golf med hög klass och kvalité. Den norra banan erbjuder spelaren intressanta greener och även ett näst intill perfekt skick på hela banan i princip året runt. Banan har även en hel del intressanta strategiska element på de olika hålen vilket gör att en hel del taktik är nödvändigt för att skickligt manövrera banan. Det som kan påpekas är dock att avslutningen är något medelmåtta jämfört med de andra hålen, men över lag en bana med hög klass.

  7. Vallda G&CC

    Betyg: 8,28
    Konstruerad: 2009
    Arkitekter: Caspar Grauballe & Martin Hawtree

    Vallda G&CC erbjuder en brittisk hedbana vars design passar perfekt för de olika svenska markförhållanden som existerar i naturen. Banan har relativt få höjdskillnader vilket vid ett första ögonblick kan tyckas tråkigt. De lyckas dock kompensera för detta väldigt väl genom ett flertal välplacerade hinder genom hela banan. De två arkitekterna Martin Hawtree & Caspar Grauballe har verkligen lyckats skapa en bana med en oöverträfflig spelglädje som följer spelaren genom hela ronden. Vår rekommendation är dock att besöka banan under en av de varma sommarmånaderna för att verkligen få känna på det fasta underlaget och de snabba greenerna.

  8. Österåkers GK, Öster by Stenson

    Betyg: 8,23
    Konstruerad: 2019
    Arkitekter: Henrik Stenson & Christian Lundin

    Stora dammar, små och kurviga greener & djupgående bunkrar. Vid ett första intryck kan man tro att Österåkers GK bana är gjord för den avancerade spelaren och inte för medelhandicapparen. Fallet är dock inte alls som det kan verka. En runda på Öster by Stenson är något alla kan njuta av, oavsett om du är avancerad eller nybörjare. Rundan kommer vara en blandning av adrenalinpåslag blandat med lugn då man skådar de magnifika hålen så som 9 & 18. Över lag är Österåkers bana något som bör upplevas av alla, oavsett din skicklighetsgrad.

  9. PGA Sweden National, Links Course

    Betyg: 8,19
    Konstruerad: 2009
    Arkitekt: Kyle Phillips

    Idag är det ytterst få inlandsbanor som lyckas framkalla samma känsla som PGA Sweden National gör. När du spelar på denna bana lyckas den verkligen lyfta fram links-känslan. När banans konstruktion påbörjades blev det tydligt från start att marken inte skulle hjälpa till att erbjuda några strategiska hinder, arkitekten Phillips fick istället använda sitt strategiska sinne för att på bästa sätt placera ut hinder på ett fyndigt sätt som väckte banan till liv. Ett ypperligt exempel på detta är de par 3 hål som till en början ser enkla ut men visar sig vara förvånansvärt utmanande.

    Banan är skickligt välskött och kan absolut rekommenderas för alla som letar efter en golfupplevelse utöver det vanliga.

  10. Barsebäck G&CC, Masters Course

    Betyg: 8,17
    Konstruerad: 1969
    Arkitekter: Ture Bruce & Donald Steel

    Barsebäcks bana konstruerades först under år 1969 men den variant man idag spelar på stod spelklar först år 2008. Skillanderna var att man gjorde om 11st hål från par 3 till par 4 hål. Under en runda på Barsebäck G&CC finns det främst två hål som sticker ut från mängden, dessa är hål 8 och 11. Hålen är kusthål och sträcker sig längs med vattnet och erbjuder en fantastisk utsikt men kräver även ett gott strategiskt tänkanden från spelaren. Ytterligare definierande drag för Barsebäck är de hål som spelas i den långa korridoren av tallar.

Sammanfattning

Vi har nu gått igenom de banor som rankas som de 10 bästa i hela Sverige. Det finns självklart många fler banor som även de är otroligt vackra och väldesignade som vi inte skrivit om. Vi hoppas att denna lista har gett dig som läsare inspiration över vilka banor du skulle vilja besöka i framtiden.

Är det kanske så att du inte har börjat med golf än men ändå är intresserad. Då rekommenderar vi vår
artikel som går igenom hur man tar grönt kort.

Vi vill även säga ett stort tack till svenskgolf som bidragit med mycket av den data vi använt oss för att skriva vår lista.

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept